Julebakst

Forsiden
Kaker
Gjærbakst
Melkefritt
Julebakst
Favoritter

 

Her finner du oppskrifter som hører julen til.

Serinakaker
Sandkaker
Sirupssnipper
Krumkaker
Kakemenn
Pepperkaker
Lussekatter

Serinakaker:

150 g Tine smør
250 g hvetemel
2 ts. bakepulver
2 ts. vaniljesukker
100 g sukker
1 egg

Pynt:
- Egg til pensling, hakkede mandler og perlesukker

- Smuldre smør i sammensiktet mel, bakepulver og vaniljesukker.
- Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen godt, og trill den ut til en pølse.
- Skjær pølsen i like store biter og trill kuler.
- Sett kulene på stekeplaten og trykk dem litt ned med gaffel, pensle med egg og dryss over hakkede mandler og perlesukker.

- Stekes ved 175 grader i ca 12 minutter.

Til toppen

Sandkaker:

200 g Tine Smør
250 g hvetemel
100 g mandler, skåldede og malte
1 egg
100 g sukker

Sandkakeformer

- Smuldre smør og mel
- Tilsett mandler, egg og sukker
- Arbeid deigen sammen, og la den hvile en times tid i kjøleskapet
- Trykk deigen ut i formene.
- Stekes ved 175 grader i 10-15 min

Avkjøles litt i formene før de hvelves!

Til toppen

Sirupssnipper:

1 1/2 dl Kremfløte
150 g sirup
150 g sukker
100 g Smør
450 g hvetemel
1/4 ts. pepper
1/4 ts. ingefær
1/4 ts. anis
1/4 ts. kanel
3/4 ts. hornsalt
3/4 ts. natron

Pynt: Skåldede mandler

- Kok opp fløte, sirup og sukker
- Ha i smøret og avkjøl til blandingen er lunken
- Sikt i det tørre
- Elt deigen sammen og la den stå kjølig til neste dag
- Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper
- Legg snippene på smurt plate og legg en halv skåldet mandel på hver kake
- Stekes ved 175 grader i ca 5 min

Tips: Snippene blir blanke hvis de pensles med eggehvite.

til toppen

Krumkaker:

3 egg
150 g sukker
150 g smør
150 g hvetemel
1/2 ts. kardemomme

- Visp egg og sukker til stiv eggedosis.
- Tilsett smeltet, avkjølt smør og mel blandet med kardemommen
- La røren svelle i en time
- Legg en stor teskje røre på midten av jernet og stek kakene lysgulbrune
- Rull dem straks til kremmerhus, eller legg kakene over en kopp

- Legg kakene i tett boks så de holder seg sprø

Til toppen

Kakemenn:

100 g smør eller margarin
4 dl lunkent vann
4 1/2 dl sukker
Ca 1 kg hvetemel
2 ts. hornsalt

- Smelt smør/margarin i en kjele
- Rør det lunkne vannet og sukkeret sammen i en bakebolle
- Hell i smeltet smør/margarin (noe avkjølt)
- Bland i hvetemel og hornsalt og rør alt sammen til en deig
- Kjevle ut deigen i ca. 5 mm tykkelse
- Stikk ut figurer og legg de på en stekeplate med bakepapir
- Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 10 min. Avkjøl
- Mal ansikter med konditorfarge

Til toppen

Pepperkaker:

275 g sukker
275 g lys sirup
275 g smør
2 egg
2 store ss malt nellik
2 ts. natron
1 kg hvetemel (ca. 800 g til deig og resten til utbaking)

- Bland smør, sukker og sirup i en kjele
- Varm opp til kokepunktet under omrøring
- Ta kjelen av platen og la blandingen stå til den er lunken
- Tilsett eggene og resten av det tørre unntatt melet. Rør om. Arbeid inn litt og litt av melet. Deigen skal være litt klissete da den blir stivere etter å ha stått en stund.
- Dekk deigen med plast og la den stå kjølig natten over
- Kjevle ut deigen til den er 3 mm tykk og skjær ut figurer eller bruk former
- Stekes på bakepapir/smurt bakeplate midt i ovnen på 175 grader til de er gylne (10-15 min)

Til toppen

Lussekatter:

1 g safran eller 4-5 g gurkemeie
150 g smør/margarin
5 dl melk
1 pose tørrgjær eller 50 g ferskgjær
ca 14 dl hvetemel
1 1/2 - 2 dl sukker
1/2 ts. salt

1 egg til pensling
Rosiner til pynt

- Smelt smør/margarin.
- Hell i melken og varm opp til det er lunkent
- Ha væsken i en bakebolle og rør ut gjæren
- Bland alt det tørre og elt deigen til den blir glatt og smidig
- Dekk bakebollen med plast og la det stå lunt i ca 30 min til den er nesten dobbelt så stor
- Legg deigen på bakebordet og del i 25 like store emner
- Form boller og lussekatter av forskjellig slag. Pynt med rosiner
- Dekk over med klede og la det heve på smurt stekeplate/bakepapir i ca. 40 minutter
- Pensle med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnene på 225 grader il de er gylne (ca. 10 min)

Til toppen